Thursday, 9 May 2019 14:08 Alder: 100 days
Kategori: Forsidenyhed, Forsidebanner, Pressemeddelelser

HVORDAN KAN MAN FORVENTE GODE RESULTATER I FOLKESKOLEN, NÅR BØRN SVIGTES GANG PÅ GANG AF SYSTEMET?

IMAKs bestyrelse har set dokumentaren ” Byen, hvor børn forsvinder”


 

Nogle af sagerne er sikkert mere nuanceret end det fremgår af dokumentaren, og ingen tvivl om, at Kommuneqarfik Sermersooq har igangsat mange tiltag de seneste år. Men det generelle billede fremstår tydeligt og chokerende. Der er mange konkrete sager, hvor der ikke er handlet. Der er mange børn og unge, der ikke har fået hjælp gennem længere tid.

Hvordan skal børn og unge, der er blevet svigtet på denne måde, overhovedet kunne få noget ud af deres skolegang?  Hvordan skal lærerne kunne håndtere situationen samtidig med, at de øvrige børn også skal undervises?

Chokerende og dog - IMAKs bestyrelse har kendskab til, at rigtig mange lærere laver underretninger til de sociale myndigheder – ikke bare i Tasiilaq, men i hele Grønland – uden, at der sker noget.

Mange lærere føler sig magtesløse, når de har laver underretning måske flere gange på samme elev, og kan se, at eleven bare får det dårligere og dårlige, uden der sker noget.

Lærere og ledere i folkeskolen har skærpet indberetningspligt, IMAKs bestyrelse kan godt forstå, at lærere af og til siger: ”hvorfor skal jeg underrette, der sker jo ikke noget, jeg skaber forventninger hos min elev om, det betyder en forskel, - og igen oplever eleven at føle sig svigtet af en voksen”

Selvfølgelig skal lærere og ledere på trods af følelsen af håbløshed fortsætte med at underrette, ikke kun fordi de har pligt til det, men fordi alt andet er nok et svigt.

Vi har alle et ansvar – vi skal turde tage det på os.

Men det største svigt sker fra politikere og myndigheder. Myndighederne har pligt til at gøre noget, når overgreb har fundet sted, ellers bliver barnet og den unge svigtet nok en gang.

Lad nu være med at sige, at der mangler resurser, det er spørgsmål om politiske  prioriteringer.
Hvad nytter det, at Inatsisartut vedtager love, når de gang på gang overtrædes uden, at det har konsekvenser for andre end de børn og unge, der nok en gang svigtes?


Nuuk den 9. maj 2019


Birthe Therkildsen               
Siulittaasoq/ Formand mobil 543339           

Nikoline Cortzen
Siulittaasup tullia / næstformand mobil 290406

Kirsten Sandgreen                        
Siulersuisuni ilaasortaq/bestyrelsesmedlem/mobil 485789

Bodil K Schierbeck
Siulersuisuni ilaasortaq Bestyrelsesmedlem/ mobil 554240