Ilinniartitsisut marts 2016

 

Ekstraordinært repræsentantskabsmøde

 

Stemning er ikke overraskende en anelse højtidelig – nærmest andægtig – i minutterne op til IMAKs ekstraordinære repræsentantskabsmøde i Nuuk den 18. februar.

 

Alle i rummet ved det! Det bliver en vanskelig opgave at afløse Sivso Dorph som formand for IMAK. Og ovenikøbet skal der være kampvalg. For første gang i organisationens historie.

 

Lige om lidt skal repræsentantskabet vælge en afløser for Sivso Dorph – den karismatiske og velkendte formand, som har siddet på posten i 14 år. Man kan nærmest mærke, at der er tale om en speciel dag. Men det er også en speciel opgave, som en af de fire kandidater snart påtager sig. 

Fire kandidater. I sig selv ganske specielt. Aldrig før har der været kampvalg om formandsposten i IMAK. Måske er det det der gør stemningen så speciel. Måske er det bare det faktum, at alle i rummet ved, at med formandsposten i IMAK følger ikke bare opgaven med at være i spidsen for lærernes fagforening. Der følger også en for de fleste helt ny grad af at være et kendt ansigt i offentligheden. Og et vist ansvar for en politisk kampplads, hvor bølgerne går højt og ikke alle kampe bliver udkæmpet helt fair: Den grønlandske folkeskole. Udfordringer er der nok af for den nye formand.

 

Efter valg af dirigent og dernæst formandens tale (hele talen kan ses på IMAK.gl), er det tid til valg. Kandidaterne 

har gennem et stykke tid haft deres valgoplæg ude, men nu er det tid til at benytte sidste mulighed for at overbevise repræsentantskabet. Hver kandidat får fem minutter til at præsentere sig selv. Dernæst interviewes de af journalist Naja Paulsen, inden repræsentantskabet får mulighed for at stille spørgsmål til alle kandidater. 

Spørgelysten er stor, og kandidaterne kommer omkring mange emner: Bygder og yderdistrikter, kommende overenskomster, vilkår for personaleboliger, elevernes opførsel og forældrenes til tider manglende opbakning. 

For bare at nævne nogle få.

 

Efter spørgerunden skal der stemmes. Der deles stemmesedler ud, som efterfølgende samles sammen i en hat. I første afstemningsrunde er der ingen af kandidaterne der opnår de nødvendige 50 procent af stemmerne. Repræsentantskabet må til det igen. I anden afstemningsrunde flyttes lige akkurat stemmer nok. IMAK har valgt en ny formand, og hele salen – inklusive modkandidater stiller sig op på række. For at ønske Karl Frederik Danielsen til lykke med valget og formandsposten.