Monday, 16 Mar 2015 14:28 Alder: 4 yrs
  Kategori: Forsidenyhed, Forsidebanner, Pressemeddelelser

  PRESSEMEDDELELSE

  Magter kommunerne at løfte folkeskolen?

   

  Karaktererne for afgangsprøverne er ikke tilfredsstillende. Vi mangler lærere, der kan undervise i sprogfagene, især når det drejer sig om dansk og engelsk. Derudover mangler vi lærere i matematik og fysik. Eleverne skal have de nødvendige timer for at nå de fastsatte læringsmål.


   

  Kommunerne skærer voldsomt ned på lærernes efter- og videreuddannelser. I Kommuneqarfik Sermersooq, må hver skole have op til 1784 timer til fordeling til efter- og videreuddannelse på de store skoler. Timerne er hurtigt brugt op. I Qeqqata Kommunia har man skåret alt videreuddannelse for lærerne væk.

   

  Skolerne i Grønland ønsker at ansætte sproglærere, matematik og fysik lærere, men kan ikke skaffe dem. Den eneste farbare vej for skoleudviklingen i den grønlandske folkeskole er efter- og videreuddannelse af de lærere, vi har, således at disse får de nødvendige kompetencer til at kunne undervise i sprogfagene og i matematik og fysik. Men det har kommunerne ikke midler til. Imens skriger det grønlandske samfund på bedre resultater for afgangsprøverne. Så lad os dog hjælpes ad. Skaf de nødvendige midler til efter- og videreuddannelse for lærerne, så vi kan få de nødvendige kompetencer i den grønlandske folkeskole.

   

  I Qaasuitsup Kommunia skærer man mindstetimetallet med 15 %, således at man i samtlige bygdeskoler nedskærer elevernes timetal. Det betyder eksempelvis, at samtlige bygdeskoleelever i yngstetrinnet kun kommer til at få undervisning i 595 timer, og ikke de 700 timer, som er det fastsatte mindstetimetal i folkeskoleloven.  Dette er ganske enkelt ikke acceptabelt.

   

  IMAK er i tvivl om, kommunerne kan løfte folkeskolen. Under det underværende forhold ser IMAK gerne, at folkeskolen centraliseres.

   

  Vi ved, at resultatet af folkeskoleevalueringen er på trapperne. Lad os alle i samarbejde løfte folkeskolen i flok.

  Nuuk den 16. marts 2015

   

  Sivso Dorph

  IMAK

  Siulittaasoq

  Mobil  543339


  Læs mere her:
  Magter_kommunerne_folkeskolen.pdf258 K