Thursday, 29 Mar 2018 10:56 Alder: 1 year
  Kategori: Forsidenyhed, Forsidebanner, Pressemeddelelser

  Pressemeddelelse vedrørende integration, fremmedhad og mobning.

  IMAK vil gerne bakke op om SIK, ASG, IA og Siumut og deres udtalelser om integration, fremmedhad og mobning.


   

  De sidste nye tal viser, at der i Grønland er 93 lærere, der ikke kan undervise i og på grønlandsk altså en meget lille del af den samlede lærerstand i Grønland. I medierne har man kunnet læse at f.eks. Qeqqata Kommunia ønsker lærere udefra til visse fag, fordi det er den eneste måde, man kan sikre undervisningen på i disse fag.

   

  Det kan derfor undre, at kommunerne ikke har en plan for, hvordan man tager i mod de udefrakommende, så de kan blive integreret og dermed levere kvalitet i arbejdet. Desværre er der en del, der rejser herfra efter kort tid, fordi de ikke føler sig velkomne, men til besvær, fordi de ikke taler grønlandsk – eller fordi de oplever at de og deres børn bliver mobbet og/eller holdt udenfor i skolen og fritiden.

   

  Nogle gange har de udefrakommende nogle urealistiske forventninger til det at tage job og bosætte sig i Grønland. Disse forventninger burde have været afstemt med arbejdsgiveren inden ankomst.

   

  Men det er ikke alene i forhold til udefrakommende IMAK får henvendelser omkring især mobning.  Flere nyuddannede lærere, der tager hjem til deres hjemby/bygd oplever desværre at blive mobbet af elever og deres forældre, da de ikke skal tro, at de er noget blot, fordi de har taget en uddannelse. Flere af disse lærere fortæller om, hvordan deres børn bliver mobbet meget groft både i og udenfor skolen.

   

  Der er også tale om mobning, hvis man kommer til en anden del af landet end der man er født. Det kan være pga af familieforhold, dialekt osv. at vedkommende bliver mobbet af både elever, deres forældre og kollegaer

   

  Der er brug for alle uddannede lærere både dem, der har taget deres uddannelse her og udefrakommende, derfor er det vigtigt, at alle  - også kollegaer og ledelse  -er meget bevidste om, hvordan kulturen er på arbejdspladsen i forhold til at tage mod nyansatte. Ikke mindst de arbejdsgivere, der ansætter udefrakommende, skal være meget bevidst om disse forhold.

   

  Den manglende indsats på området betyder ofte hurtige jobskifte  med både menneskelige og økonomiske omkostninger til følge.

   

  Birthe Therkildsen

  Formand for IMAK


  Læs mere her:
  fremmedhad_mv_PM.pdf94 K