Ilinniartitsisoq august 2018

   

   

  I dette nummer af Ilinniartitsisoq sætter vi fokus på, hvordan vi kan mindske antallet af vikartimer i folkeskolen.

   

   

   

  I arbejdet med at skabe en mere velfungerende folkeskole er et af instrumenterne at mindske antallet af vikartimer. De mange vikartimer betyder jo, at eleverne kommer bagud med deres pensum. Naalakkersuisut er opmærksomme på dette problem, for de skriver sådan her i punkt 21 i deres koalitionsaftale: 

   

  ’I dag taber eleverne på det rent faglige niveau såvel timer som læring, hvorfor det er koalitionspartiernes mål, at eleverne, når de har vikarer, skal kunne modtage en kvalificeret undervisning.’
  Naalakkersuisuts koalitionsaftale 2018

   

  Når de små børn bliver skrevet op til skolen, er det virkelig en stor dag, og når de så starter i skolen i første klasse, fejres de højtideligt med flag, sang og kaffemik derhjemme bagefter. Der er ingen tvivl om, at der er skabt høje forventninger til barnets skolegang. 

   

  Eleverne lærer, at det er vigtigt at komme i skole hver dag, at møde til tiden, og de lærer, hvem der er deres lærere, og hvordan de enkelte fag er skruet sammen. Men der går ikke så lang tid, før eleverne mister deres motivation, fordi lærerne er så meget væk. Så er de på kursus, og så er de syge. Det giver uro i klasserne og på gangene, når en klasse har vikar. Mange elever føler at de spilder deres tid, fordi de igen og igen skal have vikar, og ikke får den undervisning, der ellers stod på skemaet.

   

  Forældrene undrer sig også, når deres børn ikke får den planlagte undervisning. Ofte møder de for eksempel den selvsamme lærer, der ikke gennemførte undervisningen i deres barns klasse samme dag. Her går læreren rundt i byen efter skoletid og køber ind og spiller fodbold eller tager ud at sejle. Var læreren ikke syg, eller hvad?

   

  Der vil altid være brug for en vikarordning til, når lærerne er syge, eller deres børn har første sygedag. Men det ér muligt at mindske antallet af vikartimer. Allerede i maj måned ved skoleledelsen hvem, der skal på kurser i det kommende skoleår, og hvornår lærerne ikke kan undervise, fordi de skal deltage i projekter i andre klasser. Gennem en fleksibel planlægning af undervisningen, kan det sikres at man kun anvender vikarer ved ikke planlagt fravær. Løsningen ligger lige for. Læs her i bladet, hvad der skal til for at nedbringe antallet af vikartimer.

   

  Det glæder mig i øvrigt, at forældrene i Nuuk har oprettet en forældreforening, der kan give forældrene en stemme overfor politikerne. Mit ønske er at der bliver oprettet forældreforeninger i de andre byer også.

   

  Af Birthe Therkildsen, formand for IMAK